Nu kan just du få reda på stjärnkockarnas hemligheter

Efter morgonens nyhetsscanning så läste jag DET HÄR. Jag såg rubriken, blev intresserad, läste, blev förbannad, tänkte, blev full i skratt. Man borde kanske låta någon med någon grundläggande kunskap om mat läsa igenom vad företag som vill lansera en ny produkt har att säga innan man köper en story.

Så här står det i artikeln (jag räknar med att den plockas bort/redigeras inom kort)

***
Alla kockars drömingrediens är här - smaksensation på tub.

Snart dyker den mytomspunna femte smaken upp i mataffären.

Mirakelsmaken upptäcktes av en japansk forskare för över 100 år sedan och har hittills bara varit tillgänglig för de största stjärnkockarna.

Nu kan vem som helst få maten att smaka underbart.

Den eftertraktade tuben kommer att säljas i Storbritannien för drygt 30 svenska kronor i flera matvaruaffärer.

På japanska kallas smaken unami och enligt matskribenten Laura Santtini är det en smak som många har känt, men aldrig riktigt kunna sätta ord på.

– Det är den smaken som ger djup åt all smak, säger hon till Daily Mail Online.

Forskarna kom smaken på spåren när det upptäcktes att det fanns receptorer på tungan som kunde urskilja protein. Därefter kunde smaken utvecklas till något som mest kan liknas vid smaken av sjögräs.

Smaken finns naturligt i bland annat parmesanost.

Den sägs också ge den köttiga smaken i kött.
***

Först och främst - smaken heter umami, inte unami. Det roliga här är att dom skriver att den funnits i hundra år, vilket är ungefär lika länge som vi har haft tillgång till den på konstlad väg. I asien använder man MSG i mat i varenda kök, och det gör man faktiskt i Sverige också, men då heter den natriumglutamat. Visst, vi har bara haft den i pulverform i t ex aromat, eller egentligen i varenda kryddblandning som står i kryddhyllan (typ grillkrydda, potatiskrydda, italiensk salladskrydda osv.) Jag använder helst inte såna kryddor, utan istället kör jag med soja eller thailändsk fisksås. Eller som dom nämner ovan, parmesan. Nyheten är egentligen att vi nu kan köpa natriumglutamat på tub och att den kommer kosta 30 kronor. Kom och köp!


Mirakelsmaken som bara varit tillgänglig för de största stjärnkockarna. Tydligen tillhör Abbe på Abbes Korvkiosk i Kärrtorp denna exklusiva skara. "ska de va med ost eller cheese på?"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0