Göteborgare

Jag fick en uppenbarelse för mindre än tio minuter sen. Jag har ett helt liv gått omkring och trott att göteborgare är så där obehagligt klämkäcka och lustigkurriga bara för att dom bor i Göteborg, och att det förmodligen är lokala miljögifter eller nåt som är orsaken. En annan lösning jag fann som trolig var att göteborgare som folkgrupp har en kultur som är svårt för mig att förstå.

Men alldeles nyss var jag och inhandlade två kilo varulv eller marulk eller vad det heter (se föregående inlägg) och döm om min förvåning när jag bemöttes av samma typ av lustifikationer men på klingande stockholmska som jag starkt förknippar med göteborgare. Då slog det mig som en blixt från klar himmel: det som jag alltid trott är typiskt göteborgskt är egentligen typiskt fiskhandlarkultur! 

Det är ju sedan tidigare vida känt att alla i göteborg är fiskhandlare.

Slut på redovisningen. 

Kattens matruta

Nu är det här egentligen inte tänkt att vara nån dagbok, men eftersom jag har så dåligt minne så måste jag nästan skriva sånt som hänt nyligen vilket möjligen kan ge lite dagbokskaraktär. Nu är det inte heller så att jag skriver varje dag som den trogne läsaren uppmärksammat, men ändå. Det blir lite kuriöst kåseri av det hela ibland.

Ni tänker jag inte skriva så mycket om jul mer än att jag har haft det bra och det var roligt. Vi firade julafton hos syster Jenny, och sen bar det av till Fläskkorvstuna och fira igen med sambons familj, och sen på annandagen med sambons släkt. Jag roade mig själv med att prata en jättejätterolig dialekt så påminner om indiskt dalmål hela helgen så att sambos lillasyster Ida helt slutade prata med mig. Det var roligt. 

Nyårsafton ska firas i matens skugga. Tillsammans med gode vännen Jonas ska jag komponera en mångrättersmeny som kommer att bli ganska improviserad. I skrivande stund är nog inte allt bestämt än faktiskt.

Det blir 8 vuxna och tre färdiga barn, och ett under produktion vilket ställer lite andra krav på maten.

Vi inleder med bubbel, mingel och gåslever. Till levern ska vi koka en liten björnbärsmarmelad som vi tror kommer att passa.

Till förrätt blir det något så enkelt som bruchetta med en toppning av chili och basilikamarinerade räkor. Enkelt men fyller magarna på de skackars försökskaninsgästerna innan nästa rätt serveras. Dessutom så ges tillfälle att få en rejäl dos av min favoritolivolja. Till denna rätt serveras två röda viner från Valpolicella (dock inte någon amarone). Kanske inte perfekt vinval, men vi ville ha med något rött på menyn.

Till förrätt 2 blir det en svartrotssoppa/jordärtskockssoppa beroende på vad vi hittar i sista stund. Vi ville ha något vilt på menyn, så här tror vi att det kan passa med lite renchips. Vi vet inte hur det blir, men vi supertunnskivar rökt ren och lägger i ugnen tills det blir krispigt. Vi får se hur det blir. Vi serverar två alsaceviner till.

Till hövverätt blir det halstrad marulk med vitvinssås (tror vi) och kanske lite rotfrukter till. Tanken här var att vi vägrar att göra kött som vi måste steka grått för att det finns en ofödd bäbis med i sällskapet. Då blev det firre, och då ville vi köpa nåt som man inte äter varje dag som känns lite lyxigt och kul. Till det serverar vi chablis.

Det hade varit skoj att servera helstekt marulk, men vi har inte råd med det, plus att barnen inte ska få återkommande mardrömmar.


Till Efterrätt blir det en creme brulée med en litchigranité, och till det en Tokaji

Vi får se hur vi lyckas! Allt är improviserat så vi får se!


Ny jul, intetsägande rubrik

Mycket nu förstår ni. Jag har främst artbetat och följt Grillbiffs alla framsteg den senaste tiden. Han kryper nog om inte så många dagar. Han kan i alla fall rulla genom lägenheten ganska snabbt redan nu. Så här kan det se ut när han leker med sina fötter


Jag har jobbat halvdag idag, och fick precis min julklapp från jobbet innan jag smet. En kram från VD. Sen fick jag en flarra vin som jag druckit förr som är jättegott. Sen fick jag också en morgonrock i Fleece.

Det får mig osökt att tänka på när vi förr i tiden brukade ha rimstuga på carmen (ett übersunkställe på söder). En deltagare på rimstugan skulle ge bort en vitblå fleecemorgonrock. Då blev det ett rim som lät så här:

"Morgonstånd har guld i mund, men guld har högre pris.
Här får du en morgonrock i vitt och blått och fleece."

Själv botte jag på lappkärrsberget på den tiden och inledde mitt rimmande med

"Jag är Eric, jag är tuff men slapp,
Jag bor på ett berg som fått namn av en lapp."

Det där är användbart känner jag direkt, jag skulle kunna utnyttja det än idag (kärrtorp).

"Jag är Eric, jag är slug som korp,
jag bor i ett kärr som fått namn av ett torp"

Eller:

"Min lilla Jenny, en fin gammal märr, 
hon bor på ett torp som fått namn av ett kärr"

***

Jag smet direkt efter julklapparna och gick och letade egna julklappar. Jag hatar gamla stan som jag tvangs passara med stigande raseri.

Sen gick jag och klippte mig, och jag sa till min stamfrisör att jag tyvärr låg i en intressekonflikt gällande frisyr som svar på den eviga frisörfrågan "vad ska vi göra idag då?" Till saken hör att jag nog hade tänkt spara lite längre hår med fin hästlugg, samtidigt som jenny hade tänk att jag skulle klippa kort hår med rufs. Jag sa till frisörn att jag fick ge mig och klippa kort eftersom det var jul, men att han skulle klippa jävligt fult så att Jenny skulle ångra sig.

Gullapan valde mellan

hästlugg:


Mellanlångt:



Eller kort:



Vad väljer ni?

Jag gick efter klippningen vidare och letade fler julklappar. Jag hatade människorna med ett stigande raseri.

Jag hittade några och åkte hem till ett tretimmarspass med köttbullsrullning. Det var tråkigare än vanligt t ex för att köttfärsen inte var rumstempererad och att jag den här gången hade en son jag hellre ville leka med.

Jag testade ett nytt sätt att få runda köttbullar, och jag tror det gick bra. Släpper man dom bara i pannan så blir dom mer små biffar än bullar ofta. Jag testade förra året att steka köttbullarna i väldigt mycket rapsolja så att dom nästan blev friterade, men jag missade en oerhört viktigt detalj: att därefter steka dom i smör. Smaken blev således försämrad. Jag testade ett helt nytt grepp i år, men kan av olika skäl inte berätta vilket. Dom blev enhälligt godkända av en tvehövdad jury där bullkreatören själv ingick. Smaken blir i år något nedtonad, inte några stora utsvängningar alls men ändå en trivsam balans.

Nu ska pappa Karlsson gå och hjälpa unga fröken Pettersson att klistra fotoalbum.

För övrigt borde julilska utan omsvep tas in i ordlistan.


Så här kan man också göra

Kommer ni ihåg den lite roliga tv-licensfilmen med Stina Ekblad där man kan lägga in en bild på sig själv eller som i mitt fall på sin son (finns tidigare i bloggen, orkar inte leta upp länken). Det blir genast lite roligare om man tar det en nivå till och får se Stina tacka lite otippade personer:


HAHAHAHA!

Förresten så roas jag av den här händelseutvecklingen


Jag gillar hur oerhört ångerfull hunden ser ut på den sista billden, HAHAHA igen.

Nu - arbete.

Long time no blogg

Det var länge sen jag bloggade. För den som troget återvänt till bloggen trots nyhetstorkan så kanske man har uppmärksammat min nya fina header. Den har jag gjort alldeles själv. Eller jag har vart bilderna själv. Jennys lillasyster Fido har gjort själva jobbet, men jag beställde själv. För dom som undrar över motiven så är det i turordning: Pikachu, The boy with nails in his eyes, och ett argt skinhead.

det tristaste med att blogga är att jag inte tar mig tid på kvällarna. Jag bloggar från jobbet på lunchen (ibland). det medför att jag inte har tillgång till bilder på min lilla gubbstruts.

Jag får leta upp andra bilder för att illustrera mina känslor.


Förresten så kan jag lägga upp min julklappslista redan här:

Jag vill ha en sån här


eller en sån här dräkt:



Hejdå.

RSS 2.0